Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Over OCP Methodiek

De OCP-methodiek is een manier van coachen die door Marcel Hendrickx ontwikkeld werd vanuit zijn jarenlange praktijk en vanuit zijn missie om mensen van hun perfectionisme te bevrijden. OCP staat voor "Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme" In de methodiek worden een aantal principes gevolgd en technieken gecombineerd in een korte, krachtige, op heling en zelfsturing gerichte coaching.

De methodiek is gebaseerd op de principes rond interne delen binnen NLP. NLP gaat ervan uit dat we als mens bestaan uit verschillende "sturende" delen. Die delen liggen aan de basis van onze verlangens, onze competenties en ons gedrag. Ze sturen in bepaalde contexten ons denken, doen en voelen. Elk deel heeft een positief doel voor de persoon voor ogen.

Binnen de OCP-methodiek werken we met het deel dat het perfectionismepatroon aanstuurt. Dit deel werkt vanuit de linkerhelft - de denkhelft - van onze hersenen. Dit verklaart waarom perfectionisme steeds gepaard gaat met heel veel en intens denken en vaak ook piekeren.

We laten dit deel samenwerken met het vrije kind in ons. Dit vrije kind bepaalt vanaf onze geboorte ons denken, doen en voelen. Het stelt ons als klein kind in staat om heel open en ongedwongen in het leven te staan. Kernmerken van het vrije kind die vaak terugkomen zijn: zich echt vrij voelen, enthousiast zijn, blij zijn, helemaal in het moment zijn, creatief zijn (out of the box denken), zintuigen helemaal open, denken heel beperkt. Het vrije kind staat symbool voor onze rechter hersenhelft, waar onder meer onze creativiteit en zelfzorg een plaats heeft.

Op het moment dat het patroon ontstaat - in de literatuur een overlevingsmechanisme genoemd - wordt het vrije kind als het ware weggeduwd. Er komt een "braaf" kind in de plaats, dat beantwoordt aan de verwachtingen van zijn omgeving.
Binnen de OCP-methodiek wordt contact gemaakt met beide delen. We leren ze kennen en waarderen en komen tot een samenwerking tussen beiden. Als beide delen in een echte synergie samenwerken ontstaat er harmonie en rust. Er wordt een nieuw patroon ontwikkeld, waarvan de kern is: "ik ben OK zoals ik ben, zowel mijn innerlijk als mijn uiterlijk" - ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf en van daaruit sta ik in de wereld en in mijn relaties."

De samenwerking van de interne delen leidt tot een toestand die wij de 'VRIJE VOLWASSENE' noemen. Deze persoon is in staat om zich vanuit authenticiteit en spontaniteit te verbinden met activiteiten in de wereld. De vrije volwassene is in staat om zijn energie te laten stromen en zijn wil op een succesvolle manier in te zetten. Relaties verbeteren, het verleden wordt verwerkt, de persoon heeft een groter geluksgevoel, de persoon durft zichzelf zijn, er ontstaat focus, verslavingen worden doorbroken, patronen komen onder controle, enz.

Het coaching traject

Het coaching traject bestaat uit een aantal stappen die door de perfectionismecoach doorlopen worden. De stappen hebben een volgorde en zijn bij de aanvang van het traject te plannen in de agenda. Reken op een periode van 3 maanden waarin je door een proces gaat van heling. De perfectionismecoach is opgeleid om je op een veilige manier door dit proces te loodsen. Vertrouw hem of haar.

Bij de start van het OCP-traject wordt het patroon in kaart gebracht. Dit betekent dat de coachee nadenkt over de omstandigheden die er toe geleid hebben dat hij het patroon ontwikkelde en dit op papier zet. Verder worden voor alle symptomen van het patroon voorbeelden genoteerd die aantonen hoe het patroon in deze fase van zijn leven nog steeds zijn denken, doen en voelen stuurt.

Vervolgens leidt de coach je gedurende enkele sessies door een proces dat op een specifieke manier het vrije kind en de andere delen in verbinding brengt met elkaar. Je laat je in deze sessies leiden door de perfectionismecoach. Hij of zij werkt met je op onbewust niveau en het proces is gebaseerd op een specifieke set van instructies.

Omwille van de specifieke aard van de instructies en het grote belang om het proces op een veilige manier te laten verlopen, wordt het traject alleen geleid door perfectionismecoaches, opgeleid en gecertificeerd door het NIPC of het Ontwikkelingsinstituut in België.

Praktisch

  • Een traject bestaat gemiddeld uit 7 sessies - soms minder, soms iets meer.
  • Het verloop kent een specifieke volgorde; bij de aanvang worden de sessies gepland in de agenda.
  • De lijst van coaches die door het NIPC of het Ontwikkelingsinstituut gecertificeerd zijn, kun je vinden bij “vind een OCP Coach”.

Bevrijd jezelf en anderen van perfectionisme

NIPC
Copyright © 2021 NIPC